Od slike do zvoka

Slika (avtor Lenart Merlin)

Barvna paleta

Pred vami je slika, avtorja Lenarta Merlina. Vaša prva naloga je, da ugotovite katere barve so uporabljene v tej sliki. Uporabite pri tem odprtnokodni program ADOBE COLOR, in sicer tako, da prenesete zgornjo sliko in jo naložite v ta program.

Ko ste naložili sliko v ta program boste dobili več ekstrahiranih palet barv (colorful, bright, muted, deep in dark), ki bodo opisane z “hex codo” (16-tiški zapis barve).

Za vsako paleto (npr. colorful, bright, …), prepišite v tabelo hex številke. Dva primera 16-tiških zapis barv je prikazano pri barvni paleti “colorful”.

Vsaka paleta ima pet 16-tiških številk!

    Valovna dolžina svetlobe

    COLORFUL#344F73#8C851B???
    BRIGHT
    MUTED
    DEEP
    DARK
    (vpišite za vsako barvno lestvico 16-tiške zapise!)

    Ko ste dobili 16-tiške zapise za vsako barvno paleto, uporabite odprtokodni program 405nm.com za pretvorbo 16-tiških zapis barv v valovne dolžine svetlobe v nm (nanometrih).

    Na primer, pri prvi barvni paleti “colorful” za zgornjo sliko je prva 16-tiška številka #344F73.

    Ko vpišemo to številko v program 405nm.com ), dobimo naslednjo vrednost: približno 308nm. Zapišite za vsako 16-tiško število valovne dolžine svetlobe.

    Program vas bo opozoril, da so valovne dolžine svetlobe samo približne!

    COLORFUL#344F73 = 308nm#8C851B= 616nm
    BRIGHT
    MUTED
    DEEP
    DARK
    (vpišite nm za vsak 16-tiško številko!)

    Valovna dolžina svetlobe v MHz (megahertz)

    Smo že skoraj opravili našo nalogo. Sedaj bomo pridobljene valovne dolžine svetlobe pretvorili v MHz, torej v megahertz. Pri tem bomo uporabili naslednji odprtokodni program: everythingRF.com.

    Na primer, za 308nm, pri barvni paleti “colorful”, dobimo da je to 973352136.363636 MHz, kar je enako 9.733521363636e+14 Hz.

    COLORFUL#344F73 = 308nm = #8C851B= 616nm
    BRIGHT
    MUTED
    DEEP
    DARK
    (vpišite še MHz v tabelo!)

    Mogoče vam bo všeč še algoritmične skladbe, ki so bile generirane z odprtokodnim programom soundtrap.com na podlagi barvnih palet. Za štiri osnovna čustva (radost, žalost, jeza, strah), se skladbe slišijo takole:

    radost
    žalost
    jeza
    strah

    Lorena Mihelač

    ddr. Lorena Mihelač je trenutno zaposlena na Šolskem centru Novo mesto, SGLVŠ in na Fakulteti za informacijske študije. Poučuje glasbeno strokovne predmete in IKT, oz. statistiko Njeno raziskovalno delo pokriva različna področja: šport in glasba, pedagogika, glasbena psihologija. Od leta 2015 naprej je poudarek na zaznavanju glasbe, predvsem na modeliranju človeškega zaznavanja glasbe pri otrocih, nadalje na računalniškem iskanju (ne)pravilnosti in (ne)podobnosti v glasbeni strukturi. Je skoraj 22 let koordinatorka številnih mednarodnih projektov (v zadnjem času projektov pod okriljem Erasmus+), predvsem na področju mehatronike, robotike in elektronike.

    Morda vam bo všeč tudi...

    Dodaj odgovor

    Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja